Patrullhundkurs vecka 2 av 3

Denna vecka var vi på Ledningsregementet i Enköping.
 
Lördag 9/7
Gemensam samling utanför vakten senast 15:00. När alla kommit och fått sitt besökskort så kunde vi alla åka upp mot kasern där vi skulle sova. Där gjorde vi iordning logementen för både oss och för hundarna.
 
Sen skulle vi inmönstra hundarna, alltså besiktiga dem inför kursstart. Sen var det dags för middag.
 
Efter middagen var det dags för genomgång av veckan och sen blev det skifte med instruktörer. Min grupp kommer ha Inger denna vecka. Nu fick vi berätta hur träningen har gått, vad vi behöver hjälp med samt vad vi är hyfsat klara med.
 
Söndag 10/7
Sov dåligt hela natten och vaknade för tidigt, suck! Denna dag var väldigt varm och solig!
Morgonen började med ljudmarkeringar, och det gick galant men han släpper markeringen lite då och då.
 
Efter lunch blev det fast bevakning och bastjänst. Enzo markerade väl, men släpper markeringen ibland. Sen vid längre bevakning så började han med annat - äta gräs osv pga tristess.
 
Efter middagen var det lydnadsträning. Enzo var inte alls så som han brukar, han var helt off! Vi klarade alla lydnadsmomenten förutom platsliggningen med skott. Han låg kvar fram till det andra skottet, sen gick han emot mig och ville vara där. Störningen blev för stor där. Nu måste vi träna på att han ska bli säker i platsliggningen!
 
Måndag 11/7 
Dagen började med ljudmarkeringar, och idag fick vi kursare rigga osv. Vi gjorde så att alla ekipage fick en lång patrullering, minst 300m. Dessutom fick figgen komma ut till hunden, detta för att koppla samman ljud och bevakning.
 
Efter lunch blev det lite grunder i patrulleringen, SOLO (stanna, observera, lyssna, ofta), arbetstecken tempo mm.
 
Efter middagen blev det fast bevakning. Vi satt på vägen och en figge var inne i skogen. Vi satt 10min, sen kom ljudet till och från under 10min, sen var det tyst i 10min. Enzo fick spunk en gång och hoppade upp på mig, men han har nu tydliga markeringar.
 
Tisdag 12/7
Spårupptag stod på schemat idag. Vi gick spår åt varandra med spårövergångar på patrullstigen. Sen testade vi den s.k. triangeln som är en övning för att se vad som stör hunden. Enzo kunde behålla lugn och fokus fram tills dess att personerna bredvid mig sprang iväg.
 
Efter lunch ville vi testa ha både vind, ljud och spårupptag under en patrullering. Enzo gjorde en kort markering på vinden, men sket i att gå mot figgen. Men ljud och spårupptag tog han.
 
Efter middagen blev det lydnad. Mest fokus blev det på platsliggningen, och detta grejade Enzo galant. Han belönades med en kort bana agility.
 
Onsdag 13/7
Dagen började med spår. Vi la spår åt varandra på ca 1 km. Det skulle såklart vara spårupptag med! Enzos spår gick inge vidare. Han tog upptaget och en bit in på spåret, men när vi väl skulle sätta på selen så ville han inte spåra mer. Men han hittade slutapporten iaf. Vi skulle föröka ta resten av spåret senare på dagen och då göra en "ruta".
 
Efter lunch blev det SOLO träning. Detta grejade Enzo galant, och vi gick även den del av spåret som vi missade tidigare. Dock tyckte jag inte att hade hittat spåret, så vi bröt efter ett tag.
 
Efter middagen var det lydnad. Denna gång gick själva programmet mycket bättre än sist! Vi tränade platsliggning också. Sen fick det räcka med träning för dagen.
 
Torsdag 14/7
Vi började med ljud - startövning för att få upp motivationen på hundarna. Vi gjorde sen en patrullering på 300m som gick runt en mindre skog. I mitten av skogen placerades en figge, som både kunde agera som ljud och vind. Figgen skulle gå i en triangel så att vi kunde få ett hum om på vilket djup hunden snappade upp ljud från. Enzo hade en superbra vindmarkering som han dessutom höll fast vid länge! Han tog ljudet sent, men det berodde på att han blev störd av svamp och bärplockare.
 
Sen gick vi en patrullstig där en figge var utplacerad (ljud) och strax innan återpatrulleringen fanns en jacka utplacerad (vind). På återvägen hade figgen flyttat sig, och hunden tog ljud igen.
 
Efter middagen var det behovsanpassad träning. Jag ville få till ett spår med Enzo då han hade en rejäl dipp igår. Sen blev det uppletande, och han hittade 3 saker, varav 2 av metall (det vara bara 3 saker kvar när vi började leta). Passade på att lära in liggmarkeringar vid föremålen.
 
Imorgon kommer Hemvärnsnytt och tittar och tar kort på oss!
 
Fredag 15/7
Eftersom spåren inte blivit som jag trott denna vecka så ville jag börja med spårupptag. Lotta la ett spår åt mig. Först började vi med att kasta ut en leksak i skogen (retning). Enzo tog bakspår första gången. Sen försökte vi med att Lotta hade leksaken med sig i skogen och gjorde en synlig retning, men även där tog han bakspår första gången! Sen försökte vi med att Lotta gick förbi oss i skogen och hälsar på Enzo på håll. Sen gick jag och Enzo till bilen och väntade en stund. Nu analyserade han spårupptaget och gick rätt!! Fotografen från Hemvärnsnytt tog flera kort på Enzo.
 
Efter lunch var det minisök och patrullering med ljud som gällde för oss. Jag försöker nu få till liggmarkering i spåren och minisöket, då tvingas han stanna upp. Ljudet tog han bra, men släppte lite. Sen tränade vi lite platsliggning med störning. Lotta och Patrik agerade störning, de skrek, tjoade och höll på runt Enzo.
 
Sen blev det platsliggning på EBK, det gick riktigt bra!
 
Lördag 16/7
Idag började vi med vindmarkeringar. Vi riggade en patrullstig med 2 vindkällor, en med tröja och en med figge. Enzo gick bra på stigen oh han tog vinden på jackan bra. Men när vi kom till vindfiggen så hade tyvärr vinden bytt håll, så han fick ingen vind från stigen, utan vi var tvungna att gå in en bit i skogen så att han kunde få upp vittingen av figgen. Sen blev det fast bevakning en stund. Enzo tog ljudet bra, men släpper efter en liten stund. Sen var denna vecka över!
 
Jag har beställt ett halsband som han ska få ha när vi tränar och när han är i tjänst.
 
 

dreamfairysenzo.blogg.se

En blogg om min Schäfer Enzo

RSS 2.0