Patrullhundutbildningen vecka 1 av 3

Första veckan var vi på Kloten utanför Kopparberg i Dalarna. Här kommer mina dagboksnoteringar från veckan.
 
Söndag 24/4
Dagen började med spårteori. Då gick Gunnar igenom delar av sitt spårkompendium. Man fick den del nya tankar.
 
Efter lunch blev det lek med våra och med varandras hundar. Vi fick här lära oss om vilka hundar som skulle ha godis som belöning, eller om de skulle ha lek och leksak som belöning. Vi var 4 i min grupp, och det blev 2 godishundar, och 2 leksakshundar (Enzo blev en leksakshund).
 
Sedan var det dags för hantering och relation mellan hund och förare. Först fick Enzo gå balansgång, sedan skulle han hoppa upp på ett bord och var lugn där, därefter skulle vi lyfta hunden, och sedan skulle vi gå en 10 meter och så skrek instruktören "VAPEN!!", då skulle man kasta sig ner på backen och sedan se vad hunden skulle göra, Enzo bjöd upp till lek, men la sig sedan ner. Sedan åkte vi vidare till en galler-spiral-trappa där vi skulle gå upp, och sedan ner igen. Där fick jag och Enzo kämpa på nedvägen, men vi kom ner!
 
Sen testade vi hundarnas föremålsintresse och om de bjöd upp till lek. En instruktör kastade ut flera leksaker på gräsplanen, och så fick hunden springa ut och välja leksak. Enzo tog ingen leksak rond 1, men rond 2 tog han den största (så klart!) och sprang till mig för att leka. Rond 3 var leksakerna omringade av gruppen, men Enzo sprang till mig för att leka.
 
Måndag 25/4
Ljudmarkeringar stod först på schemat idag. De hundar som inte var aktiva låg i bas. Enzo vägrade acceptera att han skulle vara tyst och lugn! Han grävde, tuggade på trädstammen och allt annat än att just vara tyst och lugn! Men så fort jag gick iväg för att figga så la han av med sitt beteende.
Väl vid ljudet, så blev det först retning med figuranten (figgen visade leksak/godis för hunden som sedan skulle gå iväg). När hunden hade gått iväg så gick figgen in i skogen ca 10-15 meter och gjorde ljud när föraren kommenderat "pass på". Enzo markerade tydligt och snabbt och hade kul ute hos figgen.
 
Efter lunch var det mer ljud, men nu var figgen ute 20-30 meter ut. Nu blev det även en kort patrullering innan ljudmarkeringen. Sen provade vi att lägga figgen 50-80 meter ut, och även detta klarade hundarna galant! När vi gick så blev det en lite längre patrullering innan ljudet, och när Enzo fick upp ljudet så skulle vi gå ut mot figgen. Vi var tvungna att hoppa över ett dike som var vattenfyllt för att ta oss över på andra sidan, jag missbedömde var vattnet tog slut, så min ena fot fastnad i mossan i vattnet så jag föll pladask ner i marken. Instruktören skrattade en hel del åt detta, och jag skrattade lika mycket.
 
Efter middagen fick vi prova på bevakning, och även ljud. Avståndet här var 80 meter.
 
Tisdag 26/4 
Denna dag började också med ljudmarkeringar. Nu patrullerade vi ca 15 meter innan ljudet kom. Efter lunch blev det längre ut till figgen, och nu även med uppförsbacke. Där fick vi en stor eloge av instruktören, då vi stannade upp så att han kunde lokalisera ljudet innan vi gick vidare.
 
På kvällen var det lydnad på schemat. Vi la en gemensam platsliggning (i koppel då de flesta var väldigt osäkra och stressade) och sedan gjorde alla lydnadsprogrammet. Jag och Enzo fick applåder när vi var klara.
 
Onsdag 27/4
Spårdag. Vi åkte ut till skogen och parkerade bilarna. Vi skulle sedan lägga spår åt en annan i gruppen och vice versa. Spåret skulle vara omkring 400 meter. Under liggtiden tränade vi minisök i ruta. Då skulle hunden hitta en leksak eller annat som var gömt i rutan. Här tränar man upp föremålsintresset i spåret, samt markeringar i spåret. Detta är mina snusdosor ett bra exempel på att det fungerar och förbättrar föremålsintresset! Innan minisöket så var alla mina snusdosor hela och orörda (trots att vi använt dem tidigare), och sen var det massa bitmärken på dem och de hade gått sönder.. Eftet 1.5 timme fick vi gå spåren. Enzo gick bra, men vinden hade flyttat spåret några meter åt sidan, men han gick helt rätt i övrigt! Sedan la vi ett spår som hundarna skulle gå nästa dag.
 
Efter lunch fick hundarna gå "konkurrensspår". Då är det 2 spår, jämsides och hundarna går samtidigt i sina spår.
På kvällen blev det lite lydnad igen.
 
Torsdag 28/4
Spårdag. Vi började med att hundarna gick det spår som vi la under gårdagen. Spåren har nu legat i 17 timmar. Enzo gick riktigt bra! Han snappade upp spåret och gick det klockrent, dock var en apport försvunnen, men han jobbade på bra ändå. När hundarna var klara åkte vi till vårt spårställe.
 
Vi fick prova på "släpande hund". Då är det 2 hundar som går samma spår, men byts av och jobbar olika sträckor. Hunden längst fram spårar, den bakom går såklart bakom en sträcka, och sedan tar den bakre hunden över spåret och spårar, och den andra går bakom.
 
Efter lunch gick vi vinkel-spår. Det skulle vara 45 gradiga vinklar, så här fick man tänka på hur vinden gick för att inte sabotera spåret. Sedan la vi ett konkurrensspår som skulle vara 1000 meter långt, och i varierande terräng.
 
Fredag 29/4
Dagen började med teori i vindlära. Sedan fick vi gå ut och se och praktisera hur vinden rör sig mm.
 
Efter lunch var det dags för vindmarkeringar. En figge var placerad ca 80 meter ut i skogen, och Enzo fick vittring! Omgång 2 låg figgen ca 150 meter bort och även detta kände Enzo - duktig!
 
På kvällen blev det lite lydnad. Och sedan blev det till att städa stugan.
 
Lördag 30/4
Vi tränade patrullstig med vindmarkeringar direkt efter frukost. Nu fick vi patrullera ca 100 meter, och eftersom vinden var lite nyckfull så visste vi inte om vi kunde få en vindmarkering på patrullstigen, utan att man då får gå slalom fram tills dess att hunden får vittring av figgen. Men Enzo fick vittring!! Så vi begav oss ut mot figgen.
Omgång 2 var ungefär likadan, men då skulle vi korrigera hunden om den gick fel eller drog mycket eller annat som gjorde att patrulleringen inte var bra.
 
Sedan var det lunch och dags för hemfärd.
 
Ser fram emot vecka 2 i Enköping!



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

dreamfairysenzo.blogg.se

En blogg om min Schäfer Enzo

RSS 2.0